Cykelguide

Standard

Barn

De första cyklarna för de riktigt små barnen. Barncyklar är 12" till 20" och för åldrarna 3-8 år. De har alltid fotbroms och finns med 0 eller 3 växlar.

Junior

Cyklar för de lite större barnen. De har storleken 24" eller 26" och här finns det modeller med eller utan fotbroms och 3, 7 eller 21 växlar att välja bland. Vissa modeller har skärmar och pakethållare. Andra är inspirerade av mountainbike och dirt.

Classic/City

En alldeles vanlig dam- eller herrcykel, med 0-8 växlar och fotbroms. Denna cykeltyp kännetecknas av sin sköna sittställning och att den är lätt att underhålla. Cyklarna är fullt utrustade med skärmar, pakethållare, kedjeskydd, lås och belysning. Modellerna med lågt insteg har dessutom alltid korg.



Sport

Sport standard

Sportcykeln är för dig som söker ett transportmedel och vill åka lite sportigare än på classic-cykeln. Den här varianten av cykel har en mer framåtlutad sittställning men är ändå ett bekvämt alternativ. Sportcyklarna saknar fotbroms, har 21-24 växlar och är oftast utrustade med skärmar och pakethållare

Hybrid

Hybrider påminner om racer men har rakt styre och är utmärkta pendlingscyklar för dig som vill åka lite fortare. Vill du dessutom använda cykeln som motionsredskap men tycker en racer är för avancerad så är hybriden cykeln för dig.

Racer

Racercyklar är för dig som vill ha en riktigt lätt racermaskin som går snabbt på landsvägen. Bockstyre är en sak som symboliserar alla racercyklar!



Terräng

Mountainbike

Cykeln för dig som vill köra på skogsstigar eller rätt ut i leran. En MTB har breda däck med grovt mönster som ger bra grepp men sämre rull. Finns med bara dämpad framgaffel eller som heldämpad. Man kan välja mellan flera olika ramstorlekar, det finns både 26" 27,5" och 29" hjul. De större hjulen gynnar framför allt rullmotståndet och bärigheten på löst underlag, samt förmågan att ta sig över rötter och stenar. När du väljer modell på mountainbike, glöm inte att ta med din vikt och körstil i beräkningen. Ju tyngre du är och ju aggressivare du kör, desto bättre cykel behöver du.

Downhill/Freeride

En typ av cykel som så gott som uteslutande används för att ta sig ned (eller upp) för berg. Downhill-cyklar saknar framväxel och körs, som namnet antyder, utför berget. Ju snabbare det går, desto bättre. Den som kör freeride cyklar, kanske inte gärna eller alltid, uppför men har oftast framväxeln monterad ifall berget skall bestigas innan man njuter av den underbara utförsåkningen.

Dirt

Dirtcykeln är gjord för hopp. Stort, högt och ofta, gärna med ett snyggt trick innan landning. Nav, vevparti och liknande är därför extra kraftiga jämfört med standardcyklar. Välj själv om du vill ta ut den på en crossbana med uppbyggda jordhopp eller sladda runt på asfalten.

Något som är viktigt att tänka på är att många junior- och ungdomscyklar ser ut att vara terrängcyklar, men saknar komponenter för att tåla den typen av behandling. Var därför noga med att ta reda på vad det är för typ av cykel. Är du osäker, fråga gärna personalen i din butik.

Övriga

BMX

En BMX är en liten cykel, oftast 20". Den används till trick-cykling i antingen ramper, på banor eller på vägen. Nav och vevparti är extra kraftiga för att tåla hårda lekar och det finns modeller både med och utan gyro. Även här gäller det att vara noga med att köpa en cykel som verkligen tål det man tänkt utsätta den för då BMX finns i många kvaliteter och prisklasser.

Elcykel

En elcykel är en cykel med en hjälpmotor. Den fungerar precis som en vanlig cykel när motorn inte är aktiv. Slår man däremot på motorn så förstärker den kraften från pedalerna, vilket gör att man kan trampa ganska lugnt och bekvämt men ändå åka med bra fart. En elcykel är ett bra alternativ när man har lite längre till arbetet men ändå vill cykla eller om man känner att man inte riktigt orkar upp för alla backar. Välj själv om du vill använda hjälpmotorn hela cykelturen eller bara då det känns extra tungt.

Nyhetsbrev

Jag vill prenumerera på nyhetsbrevet.
.

 

BikeNation Örebro | Kundvägen 4 | SE-70236 Örebro| +46 19 22 33 99| http://www.bikenationorebro.se | butik@bikenationorebro.se